4-9 weken

De eerste controle: de intake

De eerste controle ofwel intake vindt plaats tussen de 4e en 9e week. Bij de aanmelding ontvang je van ons een vragenlijst die je ingevuld meeneemt naar deze afspraak. Naast het kennismaken, zal de verloskundige de vragenlijst samen met jou doorlopen.  Indien je eerder zwanger bent geweest, dan zullen wij deze zwangerschap en bevalling ook bespreken.

Intakegesprek

Termijnecho (10-weken echo)

Rond de 10-12 weken krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Dit heet de termijnecho. Op basis van deze echo wordt de bevallingsdatum, ofwel de uitgerende datum, bepaald. Deze datum staat ook op je zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen. Tijdens de eerste termijnecho wordt soms gezien dat je zwanger bent van 2 of meer kinderen.

10-12 weken

8-12 weken

Counselingsgesprek

Bij ons in de praktijk kun je ook terecht voor informatie over onderzoeken die mogelijk zijn in de zwangerschap, we noemen dit prenatale screening. Tijdens een zogeheten counselingsgesprek nemen wij de volgende testen met jullie door: de NIPT, combinatietest en de 20-weken echo.

De tweede controle

De tweede controle zal plaatsvinden na de termijnecho. De verloskundige zal de echo met je doornemen en de uitgerekende datum aanpassen indien nodig. Je bloeddruk, gewicht en groei van de baarmoeder en van het kindje zullen worden opgemeten. Ook gaan we voor de eerste keer naar het hartje van de baby luisteren!

Daarnaast zullen we nog een aantal zaken met je bespreken, zoals het regelen van kraamzorg, kinderopvang en of je bijvoorbeeld al nagedacht hebt over het geven van borst- of flesvoeding. Je krijgt van ons een uitdraai van je zwangerschapskaart en een zwangerschapsverklaring mee. Samen plannen we de 20-weken echo in.

13-15 weken

20 weken

20 weken echo

Bij de 20-weken echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Zo wordt er gekeken naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedeltje. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De 20-weken echo is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken.

Groeiecho

Tijdens een groeiecho worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens verwachting groeit. De groeiecho kan op verzoek van de verloskundige worden uitgevoerd en kan meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van het kindje ontstaat: een groeicurve. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. Een groeiecho vindt meestal plaats tussen 28 en 36 weken.

30 weken

35-37 weken

Liggingsecho

Rond de 35-37 weken zal er een liggingsecho worden gemaakt om vast te stellen of het kindje met het hoofdje of met de billetjes naar beneden ligt. We verwachten dat je kindje in hoofdligging ligt. Bij enkele baby’s is dit niet het geval en zal de verloskundige met je bespreken wat dit betekent.

Hoeveel afspraken heb ik eigenlijk?

Tijdens de zwangerschap kom je ongeveer 14 keer bij ons langs voor een zwangerschapscontrole. Alle afspraken zullen ongeveer 15 minuten duren.

Het controle schema wat we ongeveer aanhouden is als volgt:
•    tot 24 weken elke 4 weken;
•    tussen 24 en 30 weken elke 3 weken;
•    tussen 30 en 36 weken elke twee weken;
•    vanaf 36 weken 1 keer per week.

5-40 weken

Stadspraktijk Verloskundigen Groningen is ook actief op Facebook.