Voedingsadviezen

Voor iedereen geldt in principe: eet gezond, gevarieerd en drink voldoende water (het advies is 2 liter per dag)! Gebruik hierbij bijvoorbeeld de Schijf van Vijf . Daarnaast zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap. Bij sommige voedingsproducten kan je het risico lopen om besmet te worden met toxoplasmose of listeriose. Hier kun je flink ziek van worden. Kijk ook eens op de website van het Voedingscentrum voor meer informatie!

Daarnaast heeft het Voedingscentrum een app ontwikkeld speciaal voor zwangere vrouwen: de Zwangerhap.

Tips om besmetting met toxoplasmose of listeriose te voorkomen:

  • Eet geen rauw vlees; dus bijvoorbeeld geen rosbief, filet americain, salami, droge worst, chorizo, tartaar en carpaccio.
  • Eet geen zachte kazen die van rauwe melk/ ongepasteuriseerde melk zijn gemaakt. Op de verpakking staat dan “au lait cru”, ongepasteuriseerde melk of rauwe melk.
  • Eet geen voorverpakte gerookte vis zoals vacuümverpakte gerookte zalm of paling, tenzij daarna goed verhit.
  • Rauwe groenten en fruit goed wassen.
  • Bewaar verse producten zoals vleeswaren en rauwkostsalades niet te lang.
  • Let op met het verschonen van de kattenbak, in de uitwerpselen van katten kan namelijk toxoplasmose voorkomen. Gebruik handschoenen of laat het door iemand anders doen.
  • Ook als je in de tuin werkt geldt dat het verstandig is om tuinhandschoenen te dragen en daarna goed je handen te wassen.

Overige voedingsadviezen:

  • Beperk de inname van leverproducten zoals bijvoorbeeld leverworst tot maximaal één boterham per dag. Lever bevat veel vitamine A en dat kan schadelijk zijn voor de baby.
  • Vette vis eten is gezond, maar pas wel op met roofvissen (zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en verse tonijn). Deze kunnen relatief veel kwik en dioxines bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de baby. Tonijn uit blik bevat veel minder kwik en dioxines, dit mag tot 2 keer per week gegeten worden. Ook wilde paling kun je beter niet eten als je zwanger bent; kweekpaling kan wel gegeten worden.
  • Drink niet meer dan één kop koffie per dag, te veel cafeïne is niet goed.
  • Kook eieren minimaal 7-8 minuten om een eventuele salmonellabesmetting te voorkomen.