De kraamverzorgster

Tijdens de bevalling en de kraamtijd werken wij nauw samen met de kraamverzorgster. De kraamverzorgster assisteert ons bij een thuis- of poliklinische bevalling en zal jou en je gezin in de periode daarna ondersteunen en begeleiden om jullie een goede start te geven.

In kraamtijd komt de kraamverzorgster dagelijks een aantal uren bij jullie thuis, tot en met de 8e of 10e dag.  Ze zal jullie begeleiden bij het verzorgen en voeden van de baby, medische controles uitvoeren, licht huishoudelijk werk verrichten, maar vooral veel tips en adviezen geven. Bij vragen of problemen in de kraamtijd neemt de kraamverzorgster contact met ons op.

Aanmelden voor kraamzorg

Kraamzorg is uniek in Nederland, er is geen enkel ander land ter wereld waar deze bijzondere ondersteuning ook gebruikelijk is. Aanmelden voor kraamzorg gebeurt al in de zwangerschap, het liefste voor de 20e week. Je kunt zelf kiezen welke aanbieder van kraamzorg het beste bij je past.

Vergoeden van kraamzorg

Kraamzorg valt in de basisverzekering. Dit betekent dat elke verzekeraar kraamzorg vergoedt. Wel wordt er een standaard eigen bijdrage per uur gerekend. Als je een aanvullende verzekering hebt is de kans groot dat de eigen bijdrage vergoed wordt.

Hielprik en gehoortest

Iedere pasgeboren baby krijgt een hielprik en een gehoortest. Dat gebeurt in de eerste week na de geboorte. Een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) komt in de kraamweek bij jullie thuis om de hielprik en de gehoortest uit te voeren.

Stadspraktijk Verloskundigen Groningen is ook actief op Facebook.