De combinatietest

De combinatietest bestaat uit twee verschillende onderzoeken. Deze moet je allebei doen om een uitslag van de combinatietest te kunnen krijgen; je hebt hierbij geen risico op een miskraam. De uitslag van de combinatietest is een kansberekening.

Het bloedonderzoek
Er wordt bloed afgenomen uit de arm bij een prikpost (bloedafnamelocatie). Het laboratorium onderzoekt je bloed op twee stofjes (PAPP-A en beta-HCG). Dit bloedonderzoek vindt plaats tussen 9 en 14 weken.

De nekplooimeting
De echoscopiste meet de nekplooi van je kindje. De nekplooi is een dun laagje gevuld met vocht onder de huid. Bij kinderen met Down-, Edwards- en Patausyndroom kan dit laagje dikker zijn dan bij kinderen zonder deze syndromen. De nekplooimeting gebeurt tussen de 11 en 14 weken zwangerschap.

Berekening kans
De dikte van de nekplooi wordt, samen met de bloedwaarden, je leeftijd en zwangerschapsduur meegenomen in de kansberekening op een chromosoomafwijking (zoals het Syndroom van Down, Edwards en Patau).In het counselingsgesprek wordt deze echo uitgebreid met je besproken.

Praktisch

Indien je kiest voor de combinatietest:

Na de termijnecho krijg je een bloedformulier voor de combinatietest mee en kan de afspraak voor de echo gemaakt worden bij de assistente. De kosten van de combinatietest (€167,87 ) kunnen voorafgaand aan het onderzoek bij de balie gepind worden. De bloedafname kan vanaf 9 weken zwangerschap uitgevoerd worden bij het laboratorium Certe, gelegen aan: Damsterdiep 191A, Groningen (geopend alle werkdagen van 7:30-15:00 uur).

Als de echoscopiste alle gegevens heeft zal ze direct na de echo de uitslag meegeven.

Vragen?

Bij vragen over de combinatietest en het uitvoeren hiervan adviseren we je om contact met ons op te nemen, dan plannen wij een counselingsgesprek voor je in. In dit gesprek komen alle testen uitvoerig aan bod zodat je een goede keuze kunt maken.