Echo's tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kunnen verschillende echo’s gemaakt worden. De verloskundige en echoscopiste adviseren je hierover. Jij beslist of je een echo wilt of niet.


Combinatietest
De combinatietest bestaat uit twee verschillende onderzoeken: een bloedonderzoek en een echo. Deze moet je allebei doen om een uitslag van de combinatietest te kunnen krijgen; je hebt hierbij geen risico op een miskraam. De uitslag van de combinatietest is een kansberekening.
20-weken echo
Deze echo wordt ook wel het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Met deze echo onderzoeken we de ontwikkeling van je kindje en kunnen we het geslacht bekijken. De 20-weken echo is geen pretecho maar een medisch onderzoek. Er wordt onder andere gekeken naar de organen van je kindje, de groei, de hoeveelheid vruchtwater, de navelstreng en de ligging van de placenta.


Echo's op verzoek
Een echo op verzoek wordt gezien als een pretecho. Deze vindt plaats op een ander moment dan de medische echo’s. Een extra echo, gewoon omdat het leuk is! Om je ongeboren kindje te zien, om te weten of het een jongetje of een meisje is of omdat je graag meer mensen bij de echo wilt, oma’s en en opa’s bijvoorbeeld.
3D/4D echo
Bij ons in de praktijk is het ook mogelijk om een 3D/4D echo te laten maken. Een 3D echo is een stilstaand beeld maar dan in kleur en met diepte. Met deze echo kunnen we jullie kindje vanuit meerdere hoeken nog beter in beeld krijgen. Het beeld wordt namelijk opgebouwd uit meerdere 2D beelden (zwart-wit en plat beeld) gecombineerd met dieptebeelden. Eigenlijk een real life foto van jullie baby. Een 4D echo is bijna hetzelfde maar daarbij kun je de baby ook zien bewegen!


Hoe werkt een echo?
Het echo-apparaat zendt geluidsgolven uit en vangt de echo daarvan weer op. Deze geluidsgolven noemen we ultrageluid omdat ze een hogere frequentie hebben dan het menselijk oor kan waarnemen. De inwendige organen weerkaatsen het geluid (echo). Het echo-apparaat zet deze echo om in een tweedimensionaal beeld. Het beeld is wit, zwart en grijs, afhankelijk van de hardheid van het weefsel waar de geluidsgolven tegen aankomen.
Ons echocentrum
Naast verloskundigenpraktijk zijn wij ook een erkend echocentrum. Een erkend echocentrum wil zeggen dat al onze echoscopisten gecertificeerd zijn door de Stichting Prenatale Screening Noord Nederland. Deze stichting controleert ons echocentrum regelmatig. Je bent dus verzekerd van de beste zorg!


Afspraak maken voor een echo
Een afspraak voor een echo op verzoek kan worden ingepland in het reguliere echo spreekuur. Een verwijsbrief is voor deze echo’s niet nodig.