Echo's tijdens de zwangerschap

Hieronder lees je welke echo’s tijdens de zwangerschap gemaakt kunnen worden. De verloskundige adviseert je hierover. Jij beslist of je een echo wilt of niet.

                    6-9 weken

Vroege (vitaliteit) echo

Deze echo kan op indicatie worden verricht. Tijdens de echo wordt er gekeken of er hartactie aanwezig is en of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt.

Indicaties voor dit echo onderzoek zijn; bloedverlies in de vroege zwangerschap of meervoudige miskramen in de voorgeschiedenis.

Bloedverlies in de zwangerschap komt regelmatig voor. Het kan een voorteken zijn van een miskraam, maar in de helft van de gevallen is de zwangerschap intact. Een echo-onderzoek geeft dan meer duidelijkheid.

                  10-12 weken

Termijn Echo

Het doel van deze echo is om de termijn te bepalen. Dat doen we door de lengte van je kindje op te meten. Op basis hiervan wordt de uitgerekende datum bepaald. Daarnaast kijken we ook naar de locatie van de zwangerschap, of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling of een meerling zwangerschap.

              12+3 - 14+3 weken

13-wekenecho

De 13-wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kindje. De 13-wekenecho lijkt veel op de 20-wekenecho. Het kindje is echter nog veel kleiner en minder ver ontwikkeld. Daardoor is het alleen mogelijk om hele ernstige afwijkingen in dit stadium al in beeld te brengen. De 13-wekenecho wordt alleen aangeboden als onderdeel van de IMITAS-studie. Als je kiest voor deze echo, geef je toestemming voor deelname aan deze studie. Tijdens de counseling krijg je van de verloskundige meer informatie over deze echo.

13-wekenecho

                18-20 weken

20-wekenecho

Tijdens de 20-wekenecho onderzoeken we de ontwikkeling van je kindje. De 20-weken echo is geen pretecho maar een medisch onderzoek. Er wordt onder andere gekeken naar de organen en botstructuren van je kindje, de groei, de hoeveelheid vruchtwater, de navelstreng en de ligging van de placenta. Ten tijde van de 20-wekenecho is je kindje al verder ontwikkeld dan bij de 13-wekenecho, daardoor is er meer zichtbaar. Ook over dit echo-onderzoek krijg je meer informatie tijdens de counseling.

20-wekenecho

              28-36 weken

Groeiecho

Een groeiecho wordt gedaan om je kindje te meten. We controleren dan de groei van het hoofdje, de buikomvang en het bovenbeenbot. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens de verwachting groeit. De groeicontrole kan op verzoek van de verloskundige uitgevoerd en eventueel meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei van je kindje ontstaat: een groeicurve. Een groeiecho kan al plaatsvinden vanaf 22 weken tot aan 40 weken maar wordt meestal tussen de 28 en 36 weken gedaan.

                35-37 weken

Liggingsecho

Met deze echo wordt er gekeken naar de ligging van je kindje. Met 36 weken verwachten we dat je kindje in hoofdligging ligt. Tijdens de zwangerschapscontroles voelt de verloskundige aan je buik om dit te controleren. Soms is het niet altijd duidelijk te voelen hoe je kindje ligt. Als dit het geval is zal er een leggingecho worden gemaakt. Als je kindje niet in hoofdligging ligt zal de verloskundige met je bespreken wat dit betekent.

Echo op verzoek/ Pretecho

Een echo op verzoek wordt gezien als een pretecho. Deze vindt plaats op een ander moment dan de medische echo’s en kun je bij een externe praktijk laten uitvoeren. Om je ongeboren kindje te zien, om te weten of het een jongetje of een meisje is of omdat je graag meer mensen bij de echo wilt, oma’s en en opa’s bijvoorbeeld.

Hoe werkt een echo?

Het echo-apparaat zendt geluidsgolven uit en vangt de echo daarvan weer op. Deze geluidsgolven noemen we ultrageluid omdat ze een hogere frequentie hebben dan het menselijk oor kan waarnemen. De inwendige organen weerkaatsen het geluid (echo). Het echo-apparaat zet deze echo om in een tweedimensionaal beeld. Het beeld is wit, zwart en grijs, afhankelijk van de hardheid van het weefsel waar de geluidsgolven tegen aankomen.

De echoscopiste maakt een echo door de echokop met gel over je buik te bewegen. In de prille zwangerschap is het niet altijd mogelijk om de baby via de buik goed in beeld te brengen. Er zal dan een vaginale echo worden aangeboden.