Bevallen in het ziekenhuis

Beval je liever in het ziekenhuis, dan kan dat natuurlijk ook! Het is belangrijk dat je kiest voor datgene waar jij je het fijnst bij voelt. Als je zonder medische reden kiest voor een ziekenhuis bevalling, dan noemen we dat een poliklinische bevaling. In Groningen kan je poliklinisch bevallen in zowel het UMCG als het Martiniziekenhuis. Let op, hier zitten kosten aan die niet altijd door de zorgverzekeraar worden vergoed, informeer hiernaar!

Als jij belt dat de bevalling is begonnen, zal in de meeste gevallen de verloskundige eerst bij je thuis komen. Samen zullen jullie bepalen wat een geschikt moment is om naar het ziekenhuis te gaan. Dit is meestal rond de 4-5 cm ontsluiting.

Bij een poliklinische bevalling, beval je in het ziekenhuis onder begeleiding van je eigen verloskundige. Dat betekent dat wij met je mee gaan en dat de gynaecoloog dus niet bij de bevalling aanwezig is. Soms doen zich tijdens de bevalling complicaties voor, in zo’n situatie kan het zijn dat een verloskundige uit het ziekenhuis of de gynaecoloog de begeleiding van de bevalling overneemt. Ook als je kiest voor pijnstilling kan het zijn dat je eigen verloskundige de bevalling niet mag afmaken. Voordeel is dat pijnstilling bij een poliklinische bevalling vaak snel geregeld is en ook bij complicaties ben je al op de goede plek en hoef je niet meer te reizen.

Als het goed gaat met jou en je kindje, mag je een paar uur na de bevalling meteen naar huis, daar zal de kraamverzorgende ook klaar kan staan om jullie thuis op te starten!

Soms is er een medische reden waarvoor je in het ziekenhuis moet bevallen, in dat geval noemen we het een klinische bevalling. Bij een klinische bevalling wordt je begeleid door een verloskundige uit het ziekenhuis of door een gynaecoloog. Soms moet je na de bevalling nog een of meerdere dagen in het ziekenhuis blijven ter observatie van jou en/of de baby.

Stadspraktijk Verloskundigen Groningen is ook actief op Facebook.