Bevallingsplan

In een bevallingsplan (ook wel geboorteplan genoemd) schrijf je bijvoorbeeld op waar je wil bevallen, wie er bij de bevalling aanwezig mogen zijn, in welke houding je wil bevallen, of je pijnstilling wil, wie het kindje aanpakt en wie de navelstreng doorknipt en of je borstvoeding gaat geven. Maar je kan hierin ook ervaringen rondom vorige bevallingen opschrijven en wat je belangrijk vind in de communicatie.

Houd het bevallingsplan kort en bondig, een zorgverlener moet het snel kunnen doorlezen en begrijpen! Raadpleeg voor het schrijven van een bevallingsplan folders en websites, of ga naar een voorlichtingsavond of volg een cursus.

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat niets in het bevallingsplan vast staat. Je kan tijdens de bevalling van gedachte veranderen of de bevalling kan anders lopen dan je had gepland of gewild. Zo zouden er zich complicaties kunnen voordoen waardoor niet al je wensen meer kunnen worden uitgevoerd.

Tussen de 32 en 34 weken zwangerschap zal de verloskundige het bevallingsplan met je doornemen en de bevalling met je bespreken.

Stadspraktijk Verloskundigen Groningen is ook actief op Facebook.