Bevallen in bad

Een badbevalling is een bevalling in warm water. Dit zorgt voor ontspanning, een natuurlijke vorm van pijnstilling, bewegingsvrijheid en een rustige overgang voor het kindje. Vaak zijn baby’s hierdoor rustiger en huilen ze minder snel na de geboorte.

De baby kan na de geboorte nog even in het water zwemmen. De baby krijgt nog zuurstof via de navelstreng en gaat pas ademen als zijn of haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.

Doordat de warmte pijnstillend werkt en zorgt voor ontspanning verloopt de ontsluitingsfase vaak sneller. Het warme water zorgt er daarnaast voor dat je bekkenbodem wat soepeler wordt, hierdoor is de kans op een ruptuur wat kleiner.

In het UMCG zijn twee verloskamers met een vast bevalbad. Als een van deze kamers vrij is op het moment dat jij gaat bevallen dan kan je hiervan gebruik maken. Maar ook thuis kan je in bad bevallen. Hiervoor kan je een bevalbad huren of kopen via bijvoorbeeld www.bevalbaden.nl. Je krijgt hierbij een persoonlijke hoes voor in het bad.

In het Martiniziekenhuis kan je ook in bad bevallen. Hier kan je gebruik maken van een zelfde bad als die je zou huren voor een thuisbevalling. Het ziekenhuis brengt hierbij alleen de kosten voor een persoonlijke hoes in rekening.

Stadspraktijk Verloskundigen Groningen is ook actief op Facebook.