De 20- wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Een lichamelijke afwijking betekend dat een deel van het lichaam er anders uitziet dan normaal. De 20-wekenecho kan plaatsvinden vanaf 18 weken tot 21 weken. De 20-wekenecho lijkt veel op de 13-wekenecho. Het kindje is echter al verder ontwikkeld en groter. Hierdoor zijn er meer details zichtbaar.

De echoscopist brengt je kindje in beeld door een echokop te bewegen over je buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, je kindje voelt er niets van.  De echo duurt ongeveer 45 minuten.

De echoscopist vertelt u meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig. Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor je kindje betekent. Daarom kan je in zo’n geval kiezen voor vervolg onderzoek.

Tijdens de counseling krijg je van de verloskundige meer informatie over deze echo. Je hoeft niets te betalen voor de counseling of voor het echo-onderzoek. Vervolgonderzoek gaat soms wel van je eigen risico af.

 

 

Klik op de folder voor meer informatie.