De 13-wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Een lichamelijke afwijking betekend dat een deel van het lichaam er anders uitziet dan normaal. De 13-wekenecho kan plaatsvinden vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap. De 13-wekenecho lijkt veel op de 20-wekenecho. Het kindje is echter nog veel kleiner en minder ver ontwikkeld. Daardoor is het alleen mogelijk om hele ernstige afwijkingen in dit stadium al in beeld te brengen.

De echoscopist brengt je kindje in beeld door een echokop te bewegen over je buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, je kindje voelt er niets van.  De echo duurt ongeveer 30 minuten.

De echoscopist vertelt u meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen ziet de echoscopist geen aanwijzing voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig. Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor je kindje betekent. Daarom kan je in zo’n geval kiezen voor vervolg onderzoek.

De 13-wekenecho wordt alleen aangeboden als onderdeel van de IMITAS-studie.  Dit is een onderzoek naar de voor- en nadelen van het echo onderzoek bij 13-weken. Je kan voor dit onderzoek benadert worden voor vragen. Als je kiest voor deze echo, geef je toestemming voor deelname aan deze studie.

Tijdens de counseling krijg je van de verloskundige meer informatie over deze echo. Je hoeft niets te betalen voor de counseling of voor het echo-onderzoek. Vervolgonderzoek gaat soms wel van je eigen risico af.

 

 

Klik op de folder voor meer informatie.